Door: Bibi Witvliet

R-LINK organiseerde op 17,18 en 19 mei een workshop driedaagse in Groningen.  Als eerste stond de consortiumbijeenkomst op het programma. Tijdens deze bijeenkomst heeft R-Link gestemd voor de toetreding van Toentje, Tuinen van West, Park om de Hoek en Vinkmobiel als nieuwe casussen binnen het RLINK onderzoeksprogramma.

In de middag stond de vijfde R-LINK-workshop gepland op de Rijksuniversiteit Groningen.  Wederom was deze middag een geslaagde ontmoeting tussen de (internationale) wetenschap en de praktijk. Het programma bestond uit diverse presentaties en een workshop en werd afgesloten met een borrel.

Michiel Hulshof opende de middag en heet iedereen welkom, waarna Wendy Tan een introductie gaf op het thema van de middag: ‘Social Learning and Innovation’. Vervolgens presenteerde Anne Magrete Wargner, van de Universiteit van Kopenhagen, haar onderzoek over ’temporary urban spaces’ (tijdelijk ruimtegebruik in de stedelijke omgeving) in zowel Kopenhagen als Groningen. Daarbij ging zij dieper in op hoe tijdelijk gebruik van ruimte kan functioneren als een strategische aanpak voor collectief stadmaken.


Aansluitend ging zij in op het proces van de totstandkoming van ’temporary urban spaces’. Een van de vragen die naar voren kwam was of er in dit geval vaak een bottom-up approach aan te pas komt? Verschillende casestudy voorbeelden werden uitgelicht, waaronder de transformatie van het havengebied in Køge, Denemarken en het Suikerunieterrein in Groningen. Ook gaf zij een voorbeeld van een ‘co-designing public space’, waarbij kinderen in een Haven in Kopenhagen werden betrokken bij de ontwikkeling van een ‘public open space’ in hun wijk.

Vervolgens was het woord aan Kim von Schönfeld. Zij begon haar presentatie met de ‘Marshmallow Challenge‘. Tijdens deze opdracht werden de deelnemers in groepjes ingedeeld met elk een observant. Elk groepje wordt uitgedaagd om in 18 minuten met slechts een aantal droge spaghetti slierten, tape, touw en een marshmallow een zo hoog mogelijke toren te bouwen waarbij de marshmallow bovenop moest blijven staan. Het groepje met de hoogste constructie wint. De hoogste toren werd gebouwd door Leonie en Melika.

Na deze opdracht volgde er een discussie over hoe de observanten en de deelnemers de opdracht hadden ervaren, waarbij er ook werd gekeken of er een link kon worden gelegd met de begrippen sociaal leren en sociale innovatie. Vervolgens ging Kim dieper in op haar onderzoek waarbij zij onderzoekt hoe ‘sociale netwerk analyse’ gebruikt kan worden als een onderzoeksmethode voor sociaal leren en innovatie.

Afsluitend gaf Wendy Tan een presentatie over haar onderzoek “The ‘I’ in We: individuals and their capacities”. Samen met Sara Smaal onderzoekt ze of bepaalde individuen met specifieke karaktereigenschappen teruggevonden kunnen worden in verschillende bottom up initiatieven.

Deze eerste dag werd afgesloten door een R-LINK FuckUp diner. Geïnspireerd op de Mexicaanse FuckUp Nights, waarbij groepen mensen samenkomen om hun missers en blunders te delen om faalangst tegen te gaan.

Categorieën: Workshops