Hoogleraar sociologie Jan Willem Duyvendak analyseert opvattingen over Nederlanderschap

Niet alleen Mark Rutte lijkt geobsedeerd door de vraag wie zich een echte Nederlander mag noemen, stelt hoogleraar sociologie Jan Willem Duyvendak. ‘Bijna alle politieke partijen zijn dat.’

In het VVD-verkiezingsprogramma staat 361 keer dat iets (typisch) Nederlands is, turfde hoogleraar en integratie-expert Jan Willem Duyvendak voor een opmerkelijk essay dat vorige week in De Groene Amsterdammer verscheen (en dat hij samen schreef met UvA-collega Josip Kesic). Het Nederlandse volk is volgens de liberalen leuk, wakker en dapper en Nederland is het beste land ter wereld. ‘Zorgwekkend’, vindt de 57-jarige Duyvendak dat andere landen en volkeren er in de verkiezingsprogramma’s nauwelijks toe doen.

Lees het volledige artikel op de Volkskrant

Categorieën: Geen categorie