Vijf jaar lang deed R-LINK onderzoek naar bewoners en kleinschalige organisaties in de gebiedsontwikkeling. Wat zijn de belangrijkste conclusies en lessen voor de toekomst? In de nieuwe serie R-LINK Online vertellen onderzoekers van R-LINK over hun bevindingen.  


Cartoonisten Bas Köhler en Suus van den Akker houden naar aanleiding van de presentaties een cartoon battle. Na afloop van iedere aflevering organiseren we een informele nazit waarbij deelnemers de sprekers kunnen ontmoeten in het spreekuur of aan de bar in een bijzondere online omgeving.

De eerste twee afleveringen met o.a. Wendy Tan, Melika Levelt en Michiel Stapper zijn inmiddels geweest maar er staan nog 5 zeer interessante afleveringen op de planning! 
 
Zien we je daar? Reserveer snel je gratis virtuele stoel!    

R-LINK Online #3 [English] | 15 april 2021, 20.30u
What are the 10 norms of participation?

When a participation project goes wrong, it can lead to friction. Governments, organizations and individual citizens can be heard complaining about “failed participation projects”. But what do they mean? Is there a more precise way to classify the norms for a “good” participation project?

In this episode of R-link Online Michiel Hulshof interviews researcher Menno van der Veen. For the University of Amsterdam, he developed a a framework of participation that consists of the participation-axis, four typical situations and 10 norms of participation. This framework sees participation projects in urban development as a type of social and relational contracting.

Based on this framework, he discusses two cases in Amsterdam, the K-Buurt and Marineterrein. Professor of Urban Planning Tuna Taşan-Kok (University of Amsterdam) joins in and shares her insights based on her expertise in urban planning and governance.

>> REGISTER


R-LINK ONLINE #4 [English] | 22 april 2021, 20.30u
How do we learn what from whom in planning?

As more and more citizens are playing a role in participation projects in urban development, it is important to realise the importance of social learning: how do people learn, and what do they learn from whom?

In this episode of R-link Online, Natasja van den Berg interviews PhD candidate Kim Carlotta von Schönfeld (Wageningen UR), who did her PhD research on social learning in urban development projects in Groningen and Brazil. She will discuss relevant lessons for co-creation processes in urban development. Senior researcher Wendy Tan (Wageningen UR) will react on the findings.

>> REGISTER


R-LINK Online #5 | Datum: 29 april 2021, 20.30 uur
Ervaar Oosterwold!

In de wijk Oosterwold in Almere hebben bewoners verregaande invloed op de stedelijke ontwikkeling. Het is een unieke wijk waarin bewoners zelf vorm geven aan hun woningen, tuinen, huizen, straten, energievoorziening en zelfs riolering en waterzuivering. Hoe ver kan een overheid gaan met het afstoten van taken en verantwoordelijkheden naar haar bewoners? Wat zijn de voor- en de nadelen?

In deze aflevering van R-link online gaat Natasja van den Berg (Tertium) in gesprek met Lilian van Karnenbeek, postdoc onderzoeker aan de Universiteit Utrecht. Zij deed onderzoek naar Oosterwold, een experimentele vorm van DIY stadsontwikkeling. Michiel Stapper (Tilburg Universiteit) reageert.

>> REGISTREREN 


R-LINK Online #6 | Datum: 20 mei 2021, 20.30 uur
Open stad: belofte of mythe?

In een open stad denken bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties mee met de gemeente over hoe de stad eruit moet zien. Hoe werkt dat meedenken? Wat levert het op? En wat vraagt dat van alle betrokken partijen?

In deze aflevering van R-link online gaat Michiel Hulshof in gesprek met onderzoeker Karin de Nijs en lector Stan Majoor van de Hogeschool van Amsterdam. Zij bestudeerden 14 voorbeelden van gebiedsontwikkelingsprojecten in Groningen en Amsterdam waarbij bewoners en kleinschalige organisaties betrokken waren. Zij delen hun belangrijkste bevindingen en lessen voor een geslaagde stapsgewijze gebiedsontwikkeling in cocreatie tussen burgers, ondernemers en de overheid.

>> REGISTREREN 


R-LINK Online #7 | Datum: 27 mei 2021, 20.30 uur
Participatie in de gebiedsontwikkeling: de conclusies 

Onderzoekers van verschillende universiteiten en hogescholen deden vijf jaar lang onderzoek naar bewoners en kleinschalige organisaties in de gebiedsontwikkeling. Wat zijn de belangrijkste conclusies en lessen voor de toekomst?

In deze laatste aflevering van R-link online is het tijd voor conclusies. Wendy Tan, hoofdonderzoeker van R-LINK, geeft een overzicht van de belangrijkste conclusies van vijf jaar onderzoek. Verschillende onderzoekers en initiatiefnemers schuiven aan en gaan onder leiding van Michiel Hulshof met elkaar in gesprek aan de hand van verschillende stellingen.

>> REGISTREREN

Categorieën: Geen categorie