Wat gebeurt er als je consultants en wetenschappers met vergelijkbare kennis bij elkaar zet? Hebben ze dan wat aan elkaar? Kunnen ze elkaar versterken? Dat was het doel van de tiende workshop van R-LINK bij advies- en ingenieursbureau Antea Group in Almere.

Aan het begin van de dag staan de aanwezigen stil bij het feit dat het de eerste workshop is sinds het overlijden van R-LINK-bedenker en -oprichter Leonie Janssen-Jansen. Michiel Hulshof (Tertium) en Wendy Tan (Wageningen UR) schetsen het verloop van de dag.

Als eerste krijgt Henri Deelstra, directeur ruimte en water van Antea Group, het woord. De Antea Group is vooral actief in ruimtelijk beheer en wil hoogwaardige kennis combineren met een pragmatische aanpak en het zoeken naar haalbare oplossingen. ‘Wij zijn in R-Link gestapt om processen te zien zonder dat er al klantvragen zijn,’ vertelt Deelstra. ‘Daarnaast weet ik dat veel wetenschappelijke onderzoeken in de la verdwijnen. Zonde, we moeten daar nieuwsgierig naar zijn. Kunnen we daar wat mee?’

In de zaal valt op dat de wetenschappers links en de consultants rechts hebben plaatsgenomen. Bewust of onbewust, maar in elk geval een extra reden om snel met het ‘daten’ te beginnen. Om alle deelnemers te stimuleren om een stap verder te zetten, worden ze uitgedaagd om op een ansichtkaart een heuse vervolgafspraak met iemand uit de andere groep te maken.

In kleine groepjes discussiëren wetenschappers en adviseurs over door henzelf ingediende stellingen op het gebied van energie, mobiliteit en strategische planning. De verhouding consultants versus wetenschappers is ongeveer twee staat tot een. De consultants betreden de datings-arena duidelijk met grote zekerheid. De wetenschappers stellen vooral in het begin meer vragen, komen met een interessante vergelijking uit ver land of een vergezicht.  De consultants lijken het vaak dichter bij huis te zoeken.

Resultaten
Tijdens de lunch wordt er al driftig op de ansichtkaarten met afspraken geschreven. De speeddate leidt in een flink aantal gevallen tot een tweede, meer verdiepende vervolgafspraak. Expert landelijk gebied Stan van Esdonk schrijft geen kaartje, hij heeft al goed contact met R-LINK. ‘Ik had vroeger veel te weinig contact met de wetenschap,’ vertelt hij. ‘Dat is veranderd toen mijn kinderen gingen studeren. Ik volgde studie intensief en nam regelmatig ideeën over die ik van hun hoorde.’ Van Esdonk hoopt dan ook spoedig een samenwerking uit de grond te stampen met de Universiteit van Wageningen op het gebied van digitale communicatie en de psychologie van de energietransitie.

Een van de consultants die voor Antea Group veel met planvorming omgevingsvisie bezig is, stoeit regelmatig met de vraag ‘Wat wil je nou met de burger en waar zit die op te wachten’. Gedurende de ochtend ontstaat met Melika Levelt van de Hogeschool van Amsterdam het idee om eens te kijken of studenten bestuurskunde daar niet een onderzoek naar kunnen doen.

Michiel Stapper van de Universiteit van Amsterdam organiseert bijeenkomsten over de omgevingswet, een terrein waar binnen de Antea Group veel praktijkkennis over is. Er ontstaat deze ochtend zowaar een plan om een bijeenkomst te organiseren om praktijk en onderzoekservaringen eens naast elkaar te leggen. Ook willen de omgevingsmanagers van Antea Group meer weten over sociaal leren, het vakgebied van Kim Carlotta von Schönfeld (Wageningen UR).

Wendy Tan sluit de bijeenkomst af met de opmerking dat ze positief verrast is door de diversiteit van het R-LINK team. En ze ziet volop mogelijkheden voor de toekomst.

Categorieën: Geen categorie