Hoe verbeteren we de Nederlandse democratie? Met de verkiezingen in aantocht vroeg de Volkskrant vijfhonderd wetenschappers voorstellen te doen en stelde een jury samen. Die koos de zeven beste ideeën.

Door Michiel Hulshof, Frake Schermer en Menno van der Veen. Illustraties Nouch.

Het democratisch stelsel kraakt en piept. Twee op de drie Nederlanders hebben geen of weinig vertrouwen in de Tweede Kamer, blijkt uit CBS-onderzoek. Overal in Europa brengen referendumuitslagen bestuurders in de problemen. En in de Verenigde Staten heeft Donald Trump een aanval ingezet op zo’n beetje alle democratische instituties. De president gelooft niet in de integriteit van de rechterlijke macht, de onafhankelijke journalistiek of het kiessysteem dat hij rigged noemt en waarbij fraude eerder regel zou zijn dan uitzondering.

Lees het volledige artikel