Op 20 mei vond er tijdens het internationale R-LINK symposium op het Marineterrein in Amsterdam een bijzonder diner plaats in de Commandantswoning. Bewoners, ondernemers en wetenschapper gingen met elkaar in gesprek over de ontwikkelingen op het Marine-terrein. Door het koppelen van mensen die elkaar anders niet zo snel zouden spreken, konden er aan tafel interessante nieuwe inzichten zouden ontstaan.
Na een wandeling over het terrein schoven bewoners en wetenschappers bij elkaar aan tafel voor een uitgebreid diner. Aan de hand van een aantal prikkelende openingsvragen kwamen de gesprekken op gang: is stedelijke ontwikkeling vooral een verantwoordelijk van de gemeente of hebben bewoners ook een belangrijke rol?; Is kennis van buurtbewoners net zoveel waard als de kennis van inhoudelijke specialisten? En welke rol spelen bewoners bij hoe de stad eruit ziet?
Er bleken veel verwachtingen en zorgen te leven: Wordt het Marine-terrein straks wel een plek voor iedereen? Blijft het een plek waar je ook tot rust kunt komen of wordt dit een toeristen-hotspot? Hoe zit het met de voorzieningen, moeten die vooral gericht zijn op omwonenden of moet het meer een plek voor alle Amsterdammers worden?
Het doel van het diner was omideeën met elkaar te delen, inzoomend op het Marine-terrein en uitzoomend naar andere steden in de wereld; wat kunnen we van elkaar leren?
Initiatiefnemer en R-LINK onderzoeker Menno van der Veen: “Wetenschappers kijken met een theoretische blik naar de ontwikkelingen op het marine-terrein. Voor buurtbewoners, ondernemers en andere gebruikers is het Marine-terrein een plek die een grote rol speelt in hun dagelijks leven. Zij kijken met een praktische blik naar dit gebied. Als je die ideeën en visies bij elkaar brengt, ontstaat er een leerzame kruisbestuiving.”
Dat onderschrijft Elhem Guernina die in de buurt woont: “Ik vond het leerzaam om te ervaren hoe de gemeente en betrokken wetenschappers denken en werken aan gebiedsontwikkeling. Dat we overal in Europa met dezelfde uitdagingen te maken hebben was voor mij een mooi inzicht.” Buurtbewoner Michel Odjo zegt erover: “Ik vond het verhaal van een wetenschapper die onderzoek doet in Duitsland erg boeiend. In dat verhaal zaten veel elementen die ook spelen in onze buurt.”
Deborah Peel, Emeritus hoogleraar Urban Planning (University of Dundee) was onder de indruk van de betrokkenheid van bewoners bij het Marine-terrein: de buurtbewoners zijn heel betrokken en constructief, ik heb veel geleerd en ook veel gelachen.” Martina Löw, hoogleraar sociologie (Technical University Berlin) geeft eerlijk toe dat ze een beetje opzag tegen de avond, maar ze zegt tijdens het dessert dat ze toch veel aan de avond heeft gehad: “Soms ben je blij dat je niet alleen met vakgenoten over je onderzoek praat, dat verruimt je blik.”
Volgens Michiel Hulshof, founder van Tertium, bureau voor wetenschap en
burgerparticipatie was het een “hele gezellige avond”. “Ik heb wel geleerd dat bewoners duidelijk willen weten
wat de exacte reden is dat ze voor een avond worden uitgenodigd, en waar hun
aanwezigheid voor nodig is. We hadden duidelijker kunnen zijn dat dit niet een
soort inspraakavond was, maar echt bedoeld om iets terug te geven aan de buurt
en elkaars ervaringen te delen. Dat leidde op het einde nog tot wat
verwarring.”
Voor de koks had niemand verbeterpunten. Michel Odjo: ‘het eten was gewoon echt heel lekker’.