DSC_0366

Carina Wiekens, associate lector Energie en Gedrag aan de Hanzehogeschool, presenteerde tijdens de consortium-bijeenkomst haar onderzoek over lokale energie-initiatieven in Noord-Nederland. Van de drie noordelijke provincies telt Friesland verreweg de meeste energiecoöperaties, op afstand gevolgd door Groningen en Drenthe.

Naar de laatste deed Carina Wiekens samen met de provincie Drenthe een uitgebreide studie. Behalve het in kaart brengen van de lokale energie initiatieven, is ook gekeken naar hun kenmerken, de initiatiefnemers en de succes- en faalfactoren van de initiatieven.

De coöperaties varieerden van de collectieve inkoop van een project tot zonneparken. Het betrof veelal ‘werkgroepen’ van vrijwilligers die ontstaan uit een dorpsvereniging, sportvereniging of kerk. Initiatiefnemers zijn voornamelijk 50+’ers, met verder zeer diverse achtergronden. Waar de doelen per initiatief sterk verschillen, geldt voor dat (1) duurzaamheid, (2) economische redenen, (3) sociaal maatschappelijk.

Het succes van de coöperaties valt helaas tegen: ““Wat shockerend is, is dat veel initiatieven niet heel actief meer zijn. Er zijn ontzettend veel teleurstellingen. De interesse van anderen valt tegen. En de financiering valt vaak niet rond te krijgen.” Dit is ook een uitkomst van het onderzoek van voornaamste faalfactoren, waar financiering met stip op één staat. Daarnaast schort het vaak aan kennis. Desondanks is er sprake van een groot enthousiasme onder het merendeel van de initiatiefnemers.

Categorieën: Bijeenkomsten

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

acht + zes =